Bureau en werkwijze
De kennismaking
Een opdrachtgever met een bouwwens start vaak bij de architect. Op basis van een vrijblijvend kennismakingsgesprek brengen we uw specifieke wensen in kaart. We kunnen u adviseren over de te nemen stappen, mogelijkheden en kosten en we kunnen u inspireren met voorbeelden van onze ontwerpen.
Heldere kosten en administratie
Kosten worden berekend op regiebasis, dat wil zeggen wij als architect een vergoeding ontvangen voor de werkelijk gemaakte kosten, plus opslagen voor winst en algemene kosten; maar afhankelijk van de opdracht kunnen we ook vooraf een vast honorarium vaststellen. Dat hangt af van de grootte en complexiteit van de opdracht. U krijgt op verzoek inzicht in de projectadministratie. Facturering vindt normaliter plaats na afronding van de desbetreffende werkfase of – naar gelang de lengte van het voortraject – per maand naar rato van de stand van het werk.

Kaders
Indien de opdrachtgever ons het werkt gunt, worden de kaders vastgesteld naar aanleiding van ons kennismakingsgesprek, het budget en de regelgeving.
Werkfasen
Het werk delen we op een aantal werkfasen.
De eerste werkfase is meestal het schetsontwerp of de conceptstudie. Deze wordt met de opdrachtgever, met u, overlegd en waarnodig bijgeschaafd. Over het goedgekeurde resultaat wordt in een vroeg stadium overlegd met de gemeente en het wordt getoetst aan het vigerende bestemmingsplan en de welstand. Hiermee is tijdig en tegen geringe kosten helder of er voor een plan het noodzakelijke draagvlak is, en het voorkomt onnodige kosten of tijdsverlies later in het traject.
De tweede werkfase betreft een verdere uitdieping van het schetsontwerp tot een voorlopig ontwerp en uiteindelijk een definitief ontwerp. Het plan wordt concreter en zowel esthetisch als bouwtechnisch gedetailleerder uitgewerkt. Energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid worden getoetst en de constructieve draagstructuur wordt nader uitgewerkt. Dit alles om een omgevingsvergunning te kunnen verzorgen, de door de rijksoverheid vereiste bouwvergunning.
Tijdens de vergunningsprocedure kijken we al een stap verder ter voorbereiding van de eigenlijke bouw. We stellen bouwvoorbereidingsstukken op die als contractstukken de leidraad vormen voor de prijsvorming. We helpen u mee met het vinden van een aannemer om een bouwteam te vormen (een denktank met betrokken adviseurs), of van meerdere aannemers om een aanbesteding te kunnen aanbieden. Deze werkzaamheden omvatten de derde fase en worden het technisch ontwerp genoemd. Niet altijd hoeft trouwens de laagste prijs de beste aanbieding te zijn; de beste prijs-prestatieverhouding binnen de mogelijkheden van de opdrachtgever, daar gaat het om.
Als de prijs is vastgesteld, de vergunning is afgegeven, kunnen we beginnen met de uitvoering. De werkzaamheden van een architect hebben dan betrekking op het praktisch en kostentechnisch verantwoord uitvoeren, afstemmen en bewaken van het bouwproces, samengevat het projectmanagement. Deze vierde fase heet de uitvoeringsfase. Het behelst een verdere uitdieping van tekenwerk, maatvoering en controlewerk van tekeningen afkomstig van de aannemer/leveranciers. Het staat voor projectbegeleiding, esthetische begeleiding, directievoering door controle op de bouw zelf (simpelweg: wordt er gebouwd zoals is afgesproken?) en verslaglegging van het bouwproces gedurende de uitvoering. We bewaken de planning en de overeengekomen bouwkosten.
Flexibiliteit
Niet altijd zijn alle verschillende stadia noodzakelijk. We bekijken per opdracht en samen met de opdrachtgever wat noodzakelijk en/of gewenst is. Het stappenplan is niet in steen gebeiteld. Soms is meer/minderwerk gevraagd of worden werkzaamheden overgeslagen of juist aangevuld. Wij bieden in elk geval altijd een maatoplossing voor de te bouwen uitdaging.